25 August 2010

popia pisang~~ [Wednesday, 4:15pm]

untungnya kalu de adik yg pnah belajar katering is..
dpt blajar byk resipi baru yg simple2
dis one..popia pisang
very easy to make it!
and yg paling best
kalu da wat x perlu nk rush goreng
simpan dlm freezer 3-4 hari pun x pe


here's the recipe
kalu de yg nk mencuba silakanlah
pasti x menyesal..hehehe


bahan2 :
-pisang (5-10 biji..bergantung pd bper byk popia yg mau dibuat, and
terpulang nk guna pisang pe ikut kegemaran masing2)
-gula
-kulit popia (kalu size kecil dipotong dua..kalu saiz besar potong je pd empat bahagian)
-air..utk melekatkan kulit popia


cara2 membuat popia pisang :


~~pisang dibelah empat..so setiap sebiji dpt mcm 4 stick of pisang la~~

~~letakkan satu stick pisang di atas hujung kulit popia spt dlm gambar~~

~~taburkan gula atas pisang..ikut suka nk byk mana ye..~~
~~kalu pisang tu manis no need la tabur byk2~~

~~gulung kulit popia tersebut~~

 
~~sapukan sedikit air sbg gam pada hujung kulit popia~~

~~popia pisang yg da siap digulung..~~
~~tp belum bley dimakan ye sbb perlu goreng dulu~~
~~goreng menggunakan api sederhana panas (mcm goreng pisang goreng)

dan hasilnya...

~~bley dijadikan salah satu menu berbuka puasa (kuih-muih la)~~

first time makan
rasa nk mengunyah je popia pisang ni
sbb sekali masuk mulut da abes
so..pd yg suka pisang
and mybe slalu suka mengunyah popia serunding mcm aku
cnfirm anda x akan sedar da bper biji popia ini akan anda abeskan
sbb ianya sgtlah seeeeeeeeedaaap!!

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails