da bjaya wat cream puffs
here's the recipe :
1st..utk batter
perlukan 1 cawan air [250ml]
1 cawan tepung gandum/naik sendiri [140g]
½ sudu kecil garam
1 stick butter [115g]
and
4 eggs at room temperature
CARA MEMBUAT :
* panaskan air bersama butter dlm non-stick pan [kuali pun bley]
biarkan je larut and x perlu dikacau
* bila da sedikit mendidih tutupkan api and masukkan garam..
sebatikan..
* immediately, masukkan tepung dan gaulkan adunan
x perlu panaskan api ye~~
* gaul hingga adunan seolah2 nk mnjadi doh
perlu diingat~~
ianya mmg x akan jd doh sbb adunan lembut dan kenyal mcm dodol
* bila adunan makin pekat, padat, dan kenyal..
masukkan pula telur
sebiji demi sebiji hingga adunan menjadi seperti gambar di atas
*kemudian...
* guna sudu untuk mencedok adunan ke atas dulang pembakar
pastikan dulang di gris dengan butter terlebih dahulu
[untuk mengelakkan adunan terlekat]
* utk membentuk atas adunan agar rata dan cantik,
basahkan jari ngan sedikit air,
dan ratakan bahagian atas atau tepi adunan
* air menghalang adunan drpd terlekat pd jari
dan adunan akan jadi lebih mudah dibentuk
* kemudian, masukkan adunan yg siap ini
ke dalam ketuhar..
dengan suhu 400°F atau 200°C
selama 45 minit
~~sejukkan cream puffs atas para2~~
.
terdapat pelbagai cara mahu menikmati cream puffs
sama de dimakan begitu saja
atau...
~~nikmati bersama ice cream..
vanilla, strawberry, choco..up to you!
[puff dibelah tengah dan scoop ice cream ke dalamnya]
~~or dengan madu..
* kalu suka ala western, sila sajikan bersama
golden syrup
whipped cream
butterscotch sauce
chocolate ganache..
more 2 sweet things!
* tp kalu suka ala malaysia
bley belah saja puff tu
and masukkan inti ubi kentang [ala2 karipap]
sardin..
kelapa parut..
atau sambal bilis!
mesti sedapkan?
yummy yummy!!
No comments:
Post a Comment